De aanbevolen up en download snelheid voor een spraakverbinding is ongeveer 128 kbps / per gebruiker. U kunt dit naar beneden bijstellen indien er gebruik wordt gemaakt van compressie in de vorm van audio codecs. U zult in dat geval genoeg hebben aan een snelheid van (50 tot 75 kbps). Dus kunt u met een 1 MB upload rond de 10 mensen zonder problemen laten bellen.

Denk er wel om, het data netwerk is doorgaans ook uw VoIP netwerk. Indien er veel dataverkeer is kunnen er audiostoringen ontstaan door te weinig bandbreedte. Dit geldt vaak alleen als er door iedereen wordt gebeld en het data verkeer intens is. Indien er goed vooronderzoek word gedaan naar de huidige aanwezige snelheid van uw netwerk, geeft dit in de praktijk normaliter geen problemen.

Bedrijfsoplossing gescheiden netwerken

Indien er wordt overgestapt naar VoIP willen bedrijven vaak de bekabeling van het oude analoge netwerk gaan gebruiken. Het bedrijf kiest bewust een scheiding te maken tussen het IT netwerk en het VoIP netwerk dmv een SWITCH. Daarna wordt er vaak gekozen om de 2 netwerken te scheiden door ze een aparte DSL of ISDN lijn naar buiten toe te kennen. Dit is een keuze indien zich de optie voordoet dat u alle extra bekabeling in het pand heeft liggen, maar het is niet nodig.